Політолог Віктор Небоженко вважає найбільш небезпечним варіантом після другого туру виборів можливість зриву інавгурації нового глави держави.

Київ. 20 лютого. УНІАН. Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає, що після першого туру виборів президента можуть бути різні сценарії розвитку подій.

Таку думку він висловив під час експертної дискусії «Розпал виборчих перегонів: ризики маніпуляцій та фальсифікацій» в агентстві УНІАН.

Відео дня

Зокрема, експерт зауважив, що можливі сценарії, яким чином відбудуться в Україні президентські вибори, різні. «Я думаю, що повторення минулих виборів на цих (виборах) не буде», - сказав Фесенко.

Також, на його переконання, «з вірогідністю на 99% не буде перемоги одного кандидата у першому турі».

«Якою буде конфігурація другого туру – зараз сказати не можна», - додав Фесенко.

«Запитували, хто лідирує? За опитуваннями, лідирує Зеленський, але всі знають, що там є слабке місце, ризик потенційний – це явка. Якою буде явка його прихильників, від цього буде залежати результат і в першому, і у другому турі», - наголосив експерт.

Також він вважає, що є багато відкритих питань щодо чинного президента Петра Порошенка.

«У нього зараз основна маса електорату на Заході України. І тут декілька питань. Перше, ми ж знаємо масштаби трудової міграції на заході України. А чи достатньо там буде реальних виборців, щоб забезпечити вихід Петра Олексійовича у другий тур? Питання відкрите», - сказав Фесенко.

«А по другому туру - тут навпаки. Зараз у нього така специфічна кампанія, що я, наприклад, не можу для себе уявити, якщо він виходить у другий тур, за рахунок кого він буде збільшувати свій електорат? За рахунок кого? Тому що уся опозиція проти нього. Всі рейтингові кандидати проти нього, і скоріше за все, будуть закликати голосувати проти нього. Неважливо, хто вийде у другий тур – Тимошенко чи Зеленський, будуть закликати проголосувати проти Порошенка. Це може бути сценарій другого туру – референдум проти Порошенка», - заявив Фесенко.

Він додав, що після першого туру можуть бути різні сценарії розвитку подій.

«Це не повторення 2004 року, тоді криза виникла після другого туру – оголошення результатів після другого туру. А тут давайте уявімо собі ситуацію після першого туру. Виходить, що з нинішніх опитувань, до яких теж є питання, але на другому місці Порошенко, а Юлія Тимошенко відстає менше ніж на 1%. Слухайте, зрозуміло, що будуть заяви, що не визнаються результати виборів, і я думаю, що буде багато звинувачень, де і як могли підтасувати голоси, я вже не кажу про підкуп», – наголосив Фесенко.

Він зауважив, що ризик виникнення кризи після першого туру досить серйозний.

Своєю чергою директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко заявив, що у першому турі голосування може відбуватися затягування підрахунку голосів «до непристойності». «Сценарії другого туру, екстремальні, це зірвана інавгурація», - наголосив Небоженко.

Фото експертної дискусії: https://photo.unian.net/ukr/themes/84338