Суди двох інстанцій підтвердили незаконність встановлення в Києві завищених тарифів на обслуговування будинків і прибудинкових територій.

Київ. 18 січня. УНІАН. Центр захисту киян та ВГО "Спілка власників житла України", які недавно виграли суди в двох інстанціях, довівши незаконність встановлених у Києві тарифів на обслуговування будинків та прибудинкових територій, закликають киян писати заяви до керуючих компаній, щоб запобігти практиці нарахування за завищеним тарифом.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова ініціативи Юлії Тимошенко «Центр захисту киян» Віталій Нестор.

«Ми пропонуємо всім киянам підписати заяву на перерахунок тарифів на утримання будинків і прибудинкових територій в кожному окремому будинку. Проект заяви вже розроблений, він є на сайті Центру захисту киян», - сказав він.

При цьому Нестор пояснив, що в разі підписання заяви мешканцями такі дії зобов'язують керуючу компанію змінити тариф на утримання будинків і прибудинкових територій саме в конкретному будинку.

«Є факт невиконання рішення Окружного адміністративного суду м.Києва про визнання підвищення тарифів на обслуговування прибудинкової території від 6 червня 2017 року незаконним, за що керуючі компанії можуть понести кримінальну відповідальність», - підкреслив він.

Віталій Нестор порадив киянам перевіряти, відкориговані тарифи в січневих платіжках, враховуючи, що в грудні рішення суду набрало чинності. «Якщо цього не сталося, ми просимо вас утриматися від оплати частини надлишково нарахованої суми, оскільки механізм її повернення в подальшому може носити складний характер», - сказав він.

В свою чергу, керівник юридичного департаменту Центру захисту киян Юрій Власенко повідомив, що в зв'язку з тим, що Постанова №668 від 6 червня 2017 року про підвищення тарифів втратило чинність, за грудень сума в платіжці мала бути меншою, ніж до цього.

«Керуючі компанії не врахували судове рішення, тому виставляють платіжки за тим самим завищеним тарифом. У лютому ми повинні отримати платіжку з сумою, як ми отримували до червня 2017 року», - зазначив він.

За словами Власенка, для того щоб звернутися до комунального підприємства, потрібно подивитися, чи дійсно ваш будинок обслуговує КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду» вашого району, потім порівняти суму в платіжці за грудень 2018 року з сумою за грудень будь-якого іншого року.

«Якщо сума за грудень 2018 роки не зменшилася, то ви маєте повне право не оплачувати або оплатити частково, а потім вже звернутися до керуючої компанії з заявою, розробленою нами», - уточнив він.

Як повідомляв УНІАН, 6 червня 2017 року Київська міська державна адміністрація ухвалила постанову №668 про підвищення тарифів на обслуговування будинків та прибудинкових територій, яку було оприлюднено на офіційному сайті київської влади 16 червня. Зазначалося, що документ ухвалено у зв'язку зі зверненням виконавців послуг з утримання будинків і прибудинкових територій, які надали відповідні розрахункові матеріали щодо нових тарифів.

Нові тарифи були передбачені для 8 тис. 327 будинків столиці (житловий фонд Києва в цілому налічує близько 11 тис. багатоповерхових житлових будинків), які обслуговуються 10 суб'єктами господарювання комунальної власності (керуючими компаніями з обслуговування житлового фонду всіх 10 районів столиці).

6 липня 2017 року ВГО "Спілка власників житла України" (голова Олексій Кучеренко) подала до суду позов про скасування даного розпорядження КМДА, і 6 липня 2018 року суд задовольнив позов.

КМДА подала апеляцію на рішення Окружного суду Києва про скасування розпорядження КМДА від 6 червня 2017 року №668 про підвищення в 1,5-2 рази тарифів на прибирання будинків і прибудинкових територій.

Апеляційний суд підтвердив рішення про те, що Київська міська державна адміністрація (КМДА) незаконно підвищила тарифи на обслуговування прибудинкової території, в зв'язку з чим зобов'язала КМДА з 20 грудня 2018 року виставляти рахунки за тарифами, затвердженими до 6 червня 2017 року.