Ініціатива створена задля здійснення громадського контролю над виборчим процесом та доброчесності кандидатів.

Київ. 15 січня. УНІАН. Громадські активісти започаткували ініціативу за чесні вибори «Стоп політичній корупції», яку презентували сьогодні в Києві.

На прес-конференції в УНІАН, присвяченій проекту, координатор ГО «Стоп корупції» Роман Бочкала поінформував про мету створення ініціативи та закликав громадські організації долучатись до проекту.

Так, громадська ініціатива «Стоп політичній корупції» створена задля здійснення громадського контролю над виборчим процесом та доброчесності кандидатів. Вона має на меті — запобігти порушенням і гарантувати недоторканність виборчого права як бази цивільних свобод громадян України.

«Ми хочемо звернути увагу на дуже такі огидні прояви виборчого процесу, які впливають на результат виборів. Ми хочемо взяти на себе та запропонувати іншим громадським організаціям, активним громадянам досить активний моніторинг виборчого процесу. Ми вирішили сфокусувати свою увагу на таких аспектах як передвиборча кампанія і результати виборів, як президентських, так і парламентських і місцевих», - сказав він.

Зокрема, за словами виступаючого, громадські активісти аналізуватимуть чесність передвиборчої агітації, здійснюватимуть контроль дотримання законодавства в день голосування на виборчих дільницях, фіксуватимуть порушення для оперативної взаємодії з правоохоронними органами. На базі зібраних порушень активісти створять рейтинг політичних корупціонерів — перелік партій і кандидатів, які найчастіше маніпулювали виборцями та порушували закон.

Бочкала повідомив, що ініціатива об’єднує на сьогодні декілька вже існуючих громадських некомерційних організацій. Наразі учасниками ініціативи на добровільних засадах стали активісти, юристи, журналісти, незалежні експерти, виборці.

За його словами, ініціативою планується об’єднати зусилля громадського сектору, всіх небайдужих громадян, які будуть готові долучатися до моніторингу.

«Наразі ми створюємо сайт, який має стати базою даних. На сайті буде повідомлятися про порушення. Кожен охочий зможе відправити відповідну інформацію адміністратору сайта і вона буде розповсюджена. Це або фотографії, або відеоматеріали, які тим чи іншим шляхом повідомляють про порушення», - зазначив Бочкала, додавши, що саме публічність на сьогодні є вагомою формою захисту результатів виборів.

Наразі є 50 громадських осередків, які є «відправною точкою» в проекті.

«Але ми сподіваємось, що таких активних громадян та громадських організацій на місцях буде набагато більше. Сподіваємось, що в кожному обласному центрі, районному центрі, а можливо і в кожному селищі знайдуться ті, хто активно долучиться до цього процесу. Так само ми сподіваємось на активну плідну співпрацю з правоохоронними органами», - підкреслив координатор ГО «Стоп корупції».

Бочкала висловив переконання в тому, що має бути удосконалено українське законодавство, пов’язане з відповідальністю за підкуп виборців.

«Якщо проаналізувати, то порядка 20-ти законів України тим чи іншим шляхом регламентують підкуп виборців та інші негативні прояви, які мають адміністративне або навіть кримінальне покарання. Але на жаль, якогось профільного конкретного закону немає. А ті 20 певною мірою суперечать один одному. Тому ми підтримуємо законопроект 8270, який підготувало МВС спільно з громадською мережею «ОПОРА». Це правильний законопроект, він регламентує вже кримінальну відповідальність за підкуп виборців. І ми виступаємо за те, щоб ця відповідальність була симетричною як для того, хто платить за голос, так і того, хто свій голос продає», - сказав Бочкала.

За його словами, громадська ініціатива за чесні вибори буде представлена у Facebook – найближчим часом буде створено відповідну групу/спільноту.

«Бо саме за рахунок соціальних мереж ми зможемо горизонтально побудувати цю структуру, яка абсолютно аполітична, не підтримує жодного учасника політичного процесу, жодну політичну партію», - зазначив він.

Бочкала закликав політичні сили підписувати меморандуми, якими декларувати принципи проведення чесних виборів.

Він повідомив, що 4 січня ГО «Стоп корупції» отримала дозвіл офіційно бути спостерігачами під час президентських виборів, підписана відповідна постанова ЦВК. Тобто завдяки цьому з виборчих дільниць буде оперативно повідомлятись про складені протоколи та виявлені порушення.

Бочкала зазначив, що найближчим часом вже передбачається відкрити роботу прес-центру, який буде повідомляти про порушення під час проведення виборчої кампанії.

«Саме за рахунок медійності, за рахунок поширення цієї інформації ми намагатимемось впливати на те, щоб ці порушення були усунені», - пояснив він.

Фото з прес-конференції:https://photo.unian.net/ukr/themes/83731