22% опитаних українців не вважають Росію країною-агресором, а 15% - вагаються із відповіддю.

Київ. 13 листопада. УНІАН. Майже дві третини опитаних громадян України – 63% - вважають Російську Федерацію країною-агресором відносно України.

Про це свідчать результати спільного соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, Українським центром економічних та політичних досліджень ім. О.Разумкова та Соціологічною групою «Рейтинг», що були презентовані сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

“Ми задавали питання: “Чи вважають Росію країною-агресором відносно України?”. Переважна більшість – 63%, майже дві третини опитаних – вважають, 22% – не вважають, 15% – вагаються із відповіддю”, - сказав директор Соціологічної служби центру Разумкова Андрій Биченко.

За його словами, у регіональному розрізі вважає Росію країною-агресором переважна більшість респондентів на заході і в центрі України. “На сході приблизно порівну вважають і не вважають, і на півдні трохи більше не вважають Росію агресором, ніж вважають”, - сказав він.

“Цікавими, на мою думку, є відповіді на це питання серед тих, хто виступає за вступ до НАТО і проти вступу до НАТО. Зрозуміло, що 88%, тобто переважна більшість тих, хто виступає за вступ до НАТО, вважають Росію агресором. При цьому серед тих, хто проти вступу до НАТО, вважає Росію агресором 40%. Тобто, ми бачимо, що багато українців не побачили ефективність НАТО в нашому протистоянні з Росією”, - сказав Биченко.

На його думку, це пов’язано з тим, що Україна не отримала настільки явної підтримки від структур Заходу – принаймні, як того прагнула.

Також він розповів про рівень підтримки українцями вступу України до Європейського Союзу та Організації Північноатлантичного договору.

“Якби сьогодні проводився референдум щодо вступу України до ЄС, то половина – 50% - проголосували би за вступ, а 30% – проти вступу”, - сказав він.

Водночас вступ до НАТО має дещо більше прихильників (40%), ніж противників (36%). Прозахідний вектор користується вищим рівнем підтримки серед жителів центрально-західних регіонів, більш молодших та заможніших респондентів. За останні два роки рівень підтримки вступу України як до ЄС, так і до НАТО дещо знизився.

Окрім того, соціологи зазначають, що за останній місяць дещо зростає рівень підтримки мирних шляхів вирішення проблеми на Донбасі. Так, 31% опитаних висловлюються за припинення військових дій на Донбасі та визнання цих територій тимчасово окупованими, 27% – за надання цим територіям федеративного статусу в складі України. Лише 8% підтримують відділення цих територій від України, а кожен шостий (17%) не визначились щодо цього питання. З іншого боку – 17% вважають, що необхідно продовжувати військові дії до повного відновлення української влади на окупованих територіях – рівень підтримки альтернативи знизився з 21 до 17%.

Опитування було проведено 19 жовтня – 2 листопада 2018 року. Було опитано 10 тисяч респондентів віком від 18 років в усіх областях України (без врахування АР Крим та окупованих територій Донецької і Луганської областей). Статистична похибка вибірки становить не більш як 1%.